عوامل زیان آور محیط کار چیست؟
شناسائی و مقابله با عوامل زیان آور محیط کار ، بهداشت حرفه ای نامیده می شود.
در همه مشاغل، عواملی وجود دارند که میتوانند افراد شاغل را دچار بیماری کنند. این بیماریها را بیماریهای ناشی از کار یا بیماریهای شغلی میگویند.
در صورتی که بهداشت حرفهاي به خوبی اجرا شود موجب سلامتی کارگر یا کارمند شده و ساعات غیبت و بیماری را کاهش می دهد. رعایت بهداشت حرفه ای از لحاظ اقتصادی نیز به صرفه خواهد بود.
برابر آمارهای رسمی در کشور ما بیماریهای اسکلتی و پوستی شایع ترین بیماری های ناشی از کار هستند.
عوامل زیان آور محیط کار به چند دسته تقسیم میشوند:
1-عوامل زیان آور فیزیکی:
این عوامل موجب وارد آمدن صدمات فیزیکی به بدن ميشوند.( مانند سروصدا ، ا رتعاش، اشعه های مضر و …).
2- عوامل زیان آور شیمیایی:
تماس با مواد شیمیایی و اسيدي میتواند موجب ابتلا به مشکلات پوستی يا تنفسي شود. تماس مداورم با بنزين، اسيدها، مواد خورنده، سموم شيميايي، گازهای بیهوشی و … عوامل زیان آور شیمیایی هستند.
3- عوامل زیان آور بیولوژیکی:
عواملی مانند آب و هواي آلوده، دما و رطوبت نامناسب محيط کار، تغذیه نامناسب، قارچها، باکتریها و ویروسها که سلامت فرد شاغل را تهدید میکند. عوامل زیان آور بیولوژیکی نامیده میشوند.
4- عوامل زیان آور سایکولوژیکی یا روحی روانی:
استرسها و فشارهای روحی و روانی عامل زیان آور روحی روانی نامیده میشوند. عوامل زیان آور روحی روانی در اثر شرایط غیراستاندارد محیط کار به فرد شاغل وارد میشود. شرایطی مانند ساعتهاي كاري طولاني يا شیفت های کاری زياد.
5- عوامل زیان آور ارگونومیک:
عواملی هستند که باعث ناهنجاريهاي اسکلتی یا عضلانی در فرد شاغل میشوند.
در حين انجام كار بدن بايد شرايط طبيعي داشته باشد. نشستن، برخواستن، بلند كردن اجسام، ايستادن پاي دستگاه و ديگر وضعيتها بايد به شكل صحيح انجام شود.
كفش و لباس نامناسب، صندلي نامناسب، ارتفاع نامناسب ميز كار و … عوامل زيانآور ارگونوميك محسوب ميشوند.
سر و صدا شایع ترین عامل زیان آور محیط كار است. حداكثر سر و صدای مجاز در محیط كار در یك شیفت ۸ ساعته، ۸۵-۹۰ دسیبل(db) می باشد.
رعايت بهداشت حرفهاي موجب سلامتي و شادابي افراد در محيط كار، بالا بردن بازده كاري و صرفه اقتصادي میشود.
تفاوت بهداشت حرفه ای و ایمنی
بهداشت حرفه ای به شناسائی و مقابله با عوامل زیان آور محیط کار میپردازد در حالیکه ایمنی به شناسائی و کاهش نسبی خطرات توجه دارد.
تفاوت بهداشت حرفه ای و ایمنی از تفاوت بین عوامل زیان آور و خطرات ناشی میشود. در ادامه به تفاوت عامل زیان آور و خطر میپردازیم:
در صورت یک بار مواجهه با عامل زیان آور ممکن است آسیبی به شما وارد نشود و اثر منفی عوامل زیان آور در صورت تداوم و در درازمدت بر روی فرد قابل مشاهده است. در حالی که خطر، با یک بار اتفاق افتادن نیز تاثیر مخرب خود را خواهد داشت. مثلاً سر و صدای محیط کار عامل زیان آور است و در دراز مدت باعث صدمات شنوائی میشود ولی احتمال سقوط اجسام ، خطر محسوب میشود.
برای مشاهده آموزشهای مکانیک و نگهداری خودرو پیج اینستاگرام ما را فالو کنید.
اگر شما هم مطلبی دارید برای ما بفرستید. در صورت تائید به نام خودتان منتشر می شود.