نکات نگهداری پراید

نگهداری پراید

رعایت  اصول سرویس و نگهداری خودرو  در طول عمر بیشتر وسیله نقلیه موثر بوده و یادگیری مهارت‌های مربوط به  آن برای هر مالک خودرو ضروری است. معمولاً  نکاتی  وجود دارد که در مورد نگهداری هر خودرو منحصر به فرد است. در این مقاله نکات مربوط به نگهداری خودرو پراید را ارائه می‌دهیم امیدورایم که مورد استفاده مالکان عزیز این خودرو قرار گیرد.

در این مقاله  به سوالات زیر پاسخ می‌دهیم:

چه روغن موتوری برای خودرو پراید مناسب است؟

چه روغنی برای گیربکس استفاده کنیم؟

بهترین شمع برای پراید چه شمعی است؟

روغن موتور را چندوقت یکبار تعویض کنیم؟

و ….

اگر شما به اطلاعات دیگری نیاز دارید دیدگاهتان را پائین صفحه بنویسید.

دکترمکانیک

 

برای نگهداری اصولی خودرو، سرویس‌های دوره‌ای باید به موقع  انجام شوند. در یک تعریف کلی می‌تون گفت سرویس‌ها شامل تعویض  قطعات مصرفی خودرو، در زمان مشخص آن است.

قطعات مصرفی شامل طیف وسیعی از اقلام ریز و درشت در خودرو می باشند. در اینجا ما به مهم‌ترین قطعات مصرفی خودرو پراید و دوره‌های زمانی تعویض هرکدام اشاره می‌کنیم. با ما همراه باشید تا با افزایش دانش خودرویی خود، از خودروتان بهتر مراقبت کنید و در هزینه‌ها صرفه‌جوئی شود.

در ابتدا به بررسی مشخصات فنی مدل‌های مختلف پراید می‌پردازیم.

 

آشنائی با انواع پراید

شاید بتوان گفت خودروی پراید بعد از پیکان جزو قدیمی‌ترین خودروهای تولیدی در 3 دهه اخیر در ایران به شمار می‌رود. همچنین پراید جزو پر فروش‌ترین خودروهای بازار ایران است. پراید به دلایلی همچون مصرف سوخت پائین، قیمت مناسب و کم خرج بودن آن مورد پسند مردم واقع شده است.

پراید از ابتدا تا الان با مدل‌های گوناگونی تولید شده است. ابتدا موتور پراید کاربراتوری بود که از قدیمی‌ترین نوع پراید محسوب می‌شد که نوع با کیفیت و کره ای اصل به شمار می‌رفت. بعد از آن پراید بصورت انژکتوری تولید و به بازار عرضه شد و روز به روز به امکانات آن اضافه شد و تحت عنوان و نام های مختلف توسط کارخانه سایپا وارد بازار گردید.

انواع زیر مدل های پراید عبارت اند از:

  • پراید 111
  • پراید 132
  • پراید 131
  • پراید 151
  • پراید 141
  • پراید صبا
  • پراید نسیم
  • امروزه کارخانه سایپا مدل های 111 را با بدنه هاج بک و 132 را با امکاناتی نظیر ترمز ABS، فرمان هیدرولیک و کیسه هوای راننده و سرنشین جلو تولید و به فروش می‌رساند.

    مشخصات خودرو پراید

 

برخی از قطعات خودرو، تعویضی هستند. تعداد دیگری باید در زمان های مشخص بررسی و در بعضی موارد تنظیم و یا گاهی نیز تمیز شوند. در ادامه، به ترتیب اهمیت، در مورد قطعات مصرفی این خودرو و میزان کارکرد هرکدام توضیحاتی را ارئه می‌دهیم.

روغن موتور پراید

روغن موتور اولین و مهم ترین چیزی است که باید تعویض شود. روغن موتور بر اثر استفاده و کارکرد مشخصی و یا حتی گذشتن زمان معینی، خواص خود را از دست می‌دهد و نیازمند تعویض است. سطح روغن باید به صورت مداوم بازدید شود.

زمانی که سطح روغن موتور پائینتر از min بود، باید مقداری روغن به آن اضافه کنید تا سطح روغن بین دو علامت روی گیج قرار گیرد. زیاد بودن روغن هم (یعنی بیشتر از مقدار max تعیین شده بر روی آن) مشکل آفرین است. مثلاً می‌تواند شمع ها را روغنی کند یا باعث نشت روغن از کاسه‌نمدها شود.

توجه داشته باشید که اگر از خودرو برای مدتی استفاده نکنید امکان فاسد شدن روغن وجود خواهد داشت و باید با توجه به توصیه های شرکت سازنده، به حداکثر زمان بین تعویض روغن موتور خودرو توجه داشت. اما همچنان معیار اصلی تعویض روغن، کارکرد آن است که بسته به نوع روغن، عددی بین 5000 تا 8000 کیلومتر، متغیر است. چند نکته لازم به یادآوری است. اما پیش از آن خاطر نشان می‌کنیم که کم شدن روغن (روغن‌ریزی یا روغن سوزی) امری غیرعادی است. هفته‌ای یک بار سطح روغن موتور را بازدید کنید.

این مطلب را از دست ندهید:  سیستم خنک کننده خودرو

 

  • روغن موتور پراید

    لازم به ذکر است به منظور بهبود فرآیند تعویض روغن و نیز افزایش طول عمر موتور و سایر قطعات روان کنندگی به هنگام تعویض روغن حتما فیلتر روغن و فیلتر هوا را نیز تعویض کنید.

  •  
    روغن موتور پراید بر اساس شاخص پایه روغن، نیمه سنتتیک می‌باشد که برای بهبود عملکرد موتور و افزایش راندمان روانکاری می‌توانید از روغن تمام سنتتیک نیز استفاده نمائید.

روغن موتور پراید

فیلتر روغن

فیلتر روغن با توجه به توصیه سازنده با هر بار تعویض روغن یا یکبار در میان ، باید تعویض شود. این کار ضمن کاهش مصرف سوخت ، باعث افزایش شتاب و عمر موتور خودروی شما می‌شود. اگر روغن انتخابی همانطوری که در بالا گفتیم، ارزان قیمت تر است، فیلتر روغن را هر بارعوض کنید.

 

فیلتر هوا

هوایی که به محفظه احتراق موتور وارد می‌شود نیاز به فیلتر و تمیزکاری دارد. در صورت خرابی فیلترا هوا، نارسایی در سیستم سوخت رسانی، تخریب رینگ های پیستون، کاهش شتاب، افزایش مصرف سوخت و آلایندگی را در پی دارد. بنابراین تعویض به موقع فیلتر هوا برای افزایش کارائی و بازده موتور ضروری است.

فیلتر بنزین

خراب شدن یا گرفتگی فیلتر سوخت، اختلال در سوخت رسانی و حتی در مواردی قطع کامل مدار سوخت را به همراه دارد. زمان تعویض این فلیتر در جدول های سرویس و نگهداری خودرو مشخص شده است. فیلتر بنزین را جدی بگیرید بخصوص که وضعیت کیفیت سوخت در کشورمان چندان جالب نیست.

pdf مکانیک خودرو

روغن گیربکس پراید

بسته به نوع گیربکس می توانید نوع روغن مناسب برای خودرو خود را انتخاب کنید. اگر گیربکس خودرو از نوع دستی باشد انتخاب آن راحت است، بر روی بطری این روغن ها عبارت ( MTF ) درج شده است که نشان می دهد این روغن مخصوص خودروهایی با گیربکس دستی است.

در این نوع روغن گیربکس شما عبارتی مانند 75W-80، 80W-90 و 85W-90 را مشاهده می‌کنید که نشان دهنده شاخص گرانروی روغن گیربکس دستی در شرایط آب و هوای مختلف است.

دوره زمانی تعویض روغن گیربکس 60/000 کیلومتر یا سه سال یکبار است. بهتر است در زمان تعویص روغن موتور، سطح روغن گیربکس نیز کنترل گردد.

روغن گیربکس پراید

تسمه تایم

برخی از خودروهای خارجی نیازی به تعویض تسمه تایم ندارند. اما اکثر خودروهای داخلی پس از کارکرد 60 هزار کیلومتری باید به تسمه تایم جدید مجهز شوند. برای جلوگیری از پاره شدن تسمه تایم باید آن را در زمان‌های مشخصی تعویض نمود.

اگر عادت به رانندگی در دورهای بالای موتور (بیش از 4000 دور بر دقیقه)، شتاب گرفتن های زیاد و رانندگی پر تنش دارید، اینجا باید نگران باشید.

تسمه تایم بر اثر فشار زیاد زودتر از موعد خراب می‌شود.

پارگی تسمه تایم یکی از بزرگترین بلاهائی است که می‌تواند سرخودروتان بیاید.

در همان لحظه اول پارگی تسمه، سوپاپ‌ها کج شده و پیستون و سرسیلندر آسیب می‌بینند.

در برخی خودروها به جای تسمه از زنجیر استفاده می‌شود. گرچه زنجیر در مقابل پارگی مقاومت بیشتری از خود نشان می‌دهد اما تولید صدای زیاد، استهلاک بیشتر و وزن بالا، باعث شده که تسمه در بسیاری از خودروها جای زنجیر فلزی را بگیرد.

این مطلب را از دست ندهید:  سیستم روغنکاری خودرو

شمع مناسب پراید

تعویض و نگهداری شمع ها که وظیفه مشتعل کردن مخلوط سوخت و هوا را در موتور به عهده دارند بسیار مهم است. معمولاً رانندگان در تعویض شمع‌ها کم لطفی می‌کنند. جرقه نامنظم، استارت نامناسب، شتاب کم، احتراق ناقص، لرزش در دور آرام موتور و دود سیاه‌رنگ اگزوز می‌تواند نشانه معیوب بودن شمع‌های خودرو باشد. در نظر داشته باشید که نوک شمع‌ها باید توسی‌رنگ باشد و اثری از دوده، چربی و رنگ‌زدگی در آنها مشاهده نشود.

در شکل زیر اطلاعیه فنی شرکت سایپا حاوی شمع پیشنهادی شرکت برای خودرو پراید و فیلر مجاز آن آمده است.

 

شمع پراید

 

مایع خنک کننده (ضد یخ)

همانطوری که میدانید ضدیخ در زمستان از یخ زدگی و در تابستان از داغ شدن بیش از حد موتور جلوگیری می‌کند. اما با گذشت زمان بخشی از خواص آن تغییر می کند، توصیه می شود دوسال یکبار  یا در صورت تغییر رنگ مایع خنک‌کننده آن را تعویض کنید. بخصوص در خانواده پژو و خودروهای داخلی که سیستم خنک کاری آن اصلا شوخی بردار نیست! و لحظه‌ای جوش آوردن می‌تواند خسارت پر هزینه‌ای به خودروتان بزند.

لنت و روغن ترمز

بازه مناسب تعویض لنت خودرو به شرایط خودرو، کفشکی که انتخاب کرده ایم و نحوه رانندگی بستگی دارد. بنابراین در این خصوص نمی‌توان نظر کلی داد. اما عملکرد نامطلوب ترمزها یا روشن شدن چراغ اخطار ترمز می‌تواند نشان دهنده زمان تعویض کفشک ترمز در ترمزهای کاسه ای و لنت در ترمز های دیسکی باشد. اگر ضخامت کفشک یا لنت کمتر از 1/5 میلیمتر بوده یا سطحش روغنی شده باشد، آن را تعویض کنید. پیشنهاد می‌کنیم بعد از تعویض لنت‌ها مدار ترمز هواگیری شود.

روغن ترمز پراید

روغن ترمز به طور طبیعی رطوبت را جذب کرده و معمولاً بعد از دو سال حدود 3 درصد آب جذب می‌کند. در ترمزهای شدید این آب بخار می‌شود و قدرت ترمزگیری کاهش می‌یابد. بنابراین هر دو سال یک بار یا پس از طی کردن 60 هزار کیلومتر روغن ترمز را تعویض کنید.

باتری

باتری وظیفه تامین برق خودرو زمانی که دینام در استراحت است را بر عهده دارد. مانند زمان استارت زدن و روشن کردن خودرو. سیستم های صوتی غیرشرکتی، استفاده از چراغ و ادوات برقی زمانی که خودرو خاموش است اثر منفی بر باتری می گذارد.

وظیفه اصلی باتری  روشن کردن خودرو است. بهتر است دیگر با آن کاری نداشته باشید و باقی مصارف توسط دینام تامین شود. باتری در زمان فعالیت دینام باید استراحت کند و شارژ شود!

مشکل شارژ دینام (شارژ کم یا بیش از حد) نیز به باتری آسیب می رساند.

 

نگهداری خودرو پراید

 

چرخ و لاستیک

سایش تایر خودرو باید یکسان پیش برود. اصطلاح لاستیک‌سائی زمانی استفاده می‌شود که بخشی از لاستیک نامتناسب با بخش‌های دیگر سائیده شود. یکی از عوامل موثر بر سایش لاستیک‌ها، فشار باد لاستیک است. کم باد بودن لاستیک‌ها و افزایش تماس و بالارفتن اصطکاک آنها باعث افزایش سایش قسمت‌هایی از تایر می‌شود. همچنین میزان نبودن فرمان، مشکل در اکسل و … در لاستیک‌سائی تاثیر دارند.

از دیگر عواقب کاهش باد تایرها افزایش مصرف سوخت است.

از طرف دیگر باد زیاد لاستیک‌ها هم باعث کمتر شدن تعادل خودرو و کم شدن کیفیت سواری خودرو می‌شود. در نتیجه همواره فشار باد تایر‌ها را (طبق آنچه بر خودروتان درج شده) تنظیم کنید.

کتاب سرویس و نگهداری خودرو

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هفده − نه =